Doğmamış Çocuğa Mektup – Oriana Fallaci


“İnsanlar aşk adı altında aileler kurarak birbirlerine işkence ediyorlar. Bir gün aşık oluyorlar seviyorlar evleniyorlar ama sonra birbirlerini görmek dahi istemiyorlar. Zannımca bu aşk dedikleri bir mevsimden ibaret çocuk.” (17.mektuptan)

Erkeğinden ayrılmış bir kadının hamile olduğunu anladığı andan itibaren hissettiklerini, iç dünyasında kopan fırtınaları, yaşadığı korkuları, çoşkusunu ve erincini etkileyici,akıcı ve şiirsel bir tarzda anlatıyor Oriana Fallaci.

Oriana Fallaci; İtalyan, İslam karşıtı bir gazeteci. Yıllarca savaşlarda dünyanın çeşitli yerlerinde gazetecilik yapmış ve bu konuda gayet başarılı bir aktivist. Kaleme aldığı kitapları arasında bu roman 1975 yılında yayımlanmış adından söz ettirmiş bir kitap . İçerisinde 32 mektup barındırıyor ve mektuplar monolog tarzda kaleme alınmış. Yazar çoğu zaman kendiyle dertleşiyor, kimi zaman da çocuğuna kucağındaymış gibi masal anlatıyor. Ama en dikkat çekici nokta ise erkeğinin onu anlayamaması üzerine dayanıyor ki yazar bunu da erkeklerin egemen olduğu bir dünyada yaşamalarına bağlıyor. Hatta Tanrının kendi çevresindeki insanların yaşadığı dinde bile erkek olarak tasvir edildiğinden dert yanıyor. Çocuğuna ve doğacak olan çocuğununda dünyadaki zorluklara daha rahat göğüs gerebilmesi için erkek doğmasını istiyor. Diğer dikkat çekici nokta ise anne olmakla alakalı ki yazar bunun bir görevden ziyade tadılması gereken bir mutluluk hakkı olduğunu ve kadınlara üreme aracı olarak bakılmaması gerektiğini anlatmaya çalışmış.

Kahramanın en sık sorduğu soruların başında “İnsan neden öleceğini bile bile doğar?” ya da “Acı çekeceğini bile bile insan neden yaşar?” soruları geliyor ve çocuğuna yazdığı mektuplarda ona bu dünyanın acımasızlıklarla dolu olduğunu ve onun gerçekten dünyaya gelmek istediğinden emin olmadığını söylüyor. Ona gereksinim duymadığını ve onun kendi özgürlüğünü kısıtladığını ifade ediyor. Hatta çoğu zaman bir çocuğunun olmadığına olamayacağına kendisini inandırmaya çalışıyor. Tam bir atavist kişilik halinde olan kahraman kendisiyle hesaplaşırken diğer taraftan çevresiyle de bir hesaplaşma içerisinde yer alıyor.

+ Henüz yorum yok

Yorum Yaz