Genç Osman


Turan Oflazoğlu’nun yazdığı Şakir Gürzumar’ın yönettiği oyun, 2008/2009 sezonundan bu yana Ankara Devlet Tiyatrosu’nda gösterimini yapıyor. Oyun gösterime girdiği sezonda Sanat Kurumu tarafından en iyi kostüm tasarımı ve en iyi ışık tasarımı ödülünü kazanmış aynı zamanda.

Oyun içerisinde müzisyenler haricinde toplam 53 oyuncu bulunmakta. Bu açıdan Ankara Devlet Tiyatrosu’nun muhtemelen en geniş oyuncu kadrosuna sahip gösterisi. Oyuncu kadrosu her ne kadar geniş olsa da 7-8 oyuncu dışında eleştiriye muhatap oyuncu göstermek zor. Bana kalırsa performanslar açısından sırıtan tek isim yeniçeri başını oynayan Akın Erozan’dı. Kendisi sesini bu kadar güçsüz kullanıyorken nasıl oluyor da bu denli sahneye hakim olması gereken bir rolü kendisine vermişler, anlayabilmiş değilim. Bu olumsuz eleştirinin yanında özel olarak belirteceğim olumlu bir performans maalesef bulamadım.

Salt iyi ve salt kötünün olmadığı objektif bir anlatım vardı oyunun içinde genel olarak. Yani Genç Osman’ı kahramanlaştırmaya veya yermeye yönelik bir çaba göremedim. Bunun için oyun bitiminde net duygu reaksiyonları gösteremedik. Belki kurgu bu yönde olsaydı daha duygu yüklü bir yapıt izleyebilirdik sahnede. Bunun dışında 3.Mustafa’nın tahta geçirilişi ve bu olayda haremin rolünün işlenişi yetersiz, alt metinleri iyi hazırlanmamış. Bununla birlikte oyun kendini sıkça tekrarladı. Öyle ki; yeniçeri ve sipahi başlarının müzik çalıp oynadıkları sahnelerde salonu terk edip çıkmamak iyi bir sabır testiydi bizim için.

Tarihe ilginiz, alakanız varsa seyretmenizi tavsiye ederim. Mevzu Osmanlı tarihi olunca sıkça bahsi geçen konulardan biridir Genç Osman’ın tahta geçirilişi ve hazin sonu, bu konuda fikir sahibi olmak için de gayet uygun bir oyun.

SANATT Puanı: Seyredilebilir

+ Henüz yorum yok

Yorum Yaz