Sessiz Ev – Orhan Pamuk
2006 yılında, Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen ilk Türk yazar Orhan Pamuk; kendisini dünya edebiyatına kanıtlamış ve aynı zamanda Türk edebiyatını kozmopolitleştirme adına büyük başarılara imza atmıştır. 1983 yılında yayımlanan Sessiz Ev; Fransızca’ya çevrilmiş ve 1991’de Prix De La Decouverte Europene’i kazanmıştır…
Roman; biri tarihçi, biri devrimci diğeri zengin olmayı aklına koymuş üç torunun, yıllar önce koyu bir nihilist ve doktor olan dedelerinin, 70 yıl önce sürgün edildiği İstanbul yakınlarındaki Cennethisar Kasabası’nda yaptırdığı bir evde geçmektedir. Babaannelerinin, evin uşağı Recep’le yaşadığı bu eve yaz tatilinde gelen Nilgün, Faruk ve Metin; birbirinden farklı düşüncedelerdeki kardeşlerdir. Faruk’un Osmanlı arşivlerini incelemesi, usta kalemin her romanında olduğu gibi burada da tarihe olan aşinalığını ve romanlarında bunu aksettirmek istediğini göstermektedir. Kardeşlerin en küçüğü olan Metin’in; derslerindeki başarısı, Amerika’ya gitme hayalleri ve romana çok ayrı bir zevk kattığını düşündüğüm çocukluk arkadaşına olan aşkı -ki yazar burada betimleme gücünü fevkalade kullanır- tam da Orhan Pamuk’a yakışacak tarzda kurgulanmış. Öte yandan Nilgün’ün devrimci ruhu, ideolojisi, düşüncelerinden dolayı çoğu zaman kardeşleriyle girdiği tartışmaları, çocukluk arkadaşı ve karşıt görüşü olan Hasan’ın O’na olan aşkı; yazarın fazlaca üzerinde durduğu bölümler. Bir taraftan babaannenin, kocası Selahattin Bey’e olan monolog kızgınlıkları diğer yandan evin uşağı Recep’in cüce oluşu, aynı zamanda Darvınoğulları ailesinin reisi Selahattin Darvınoğlu’nun sürgün edildiği yıllardaki çok ciltli ansiklopedi çıkarma çabaları, doğu antipatisi, laboratuar çalışmaları, okurken hem düşündürecek hem de eğlendirecek tarzda. Yazar, uzun yıllar yurtdışında kalmasına rağmen tek seferde rahatlıkla anlaşılabilecek uzun betimlemeler yapmış; hatta romanın 16 sayfalık bir bölümünü nokta kullanmadan yazabilmiştir.
Her romanına ayrı bir zevk veren Orhan Pamuk’un; Kar, Benim Adım Kırmızı, Kara kitap, Masumiyet Müzesi, Cevdet Bey ve Oğulları, Beyaz Kale, İstanbul Hatıralar ve Şehir, Öteki Renkler, Yeni Hayat, Beyaz Kale ve Gizli Yüz (senaryo) gibi eserleri ödül almış ve usta yazarın Columbia Üniversitesi başta olmak üzere daha bir çok üniversitede konferans ve ders vermesini sağlamıştır.
+ Henüz yorum yok
Yorum Yaz